Dil Seçiniz
WhatsApp

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, temelde dört basamaklı bir işlemdir. Tedavi genellikle iki ofis ziyareti üzerinden yapılır. İlk olarak dişi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanmaktadır. İğne içeri girdiğinde bölgede biraz ancak oldukça hafif bir rahatsızlık hissedilebilir. Ardından diş hekimi; dişin üst kısmında bir açıklık oluşturarak dişin içine erişmek için küçük bir matkap gibi aletler kullanacaktır. Bu aşamada hasta herhangi bir şey hissetmemektedir.

Sonra, diş hekimi hasar gören ve hastalıklı hamuru dişin içinden temizlemek için gerekli işlemleri yapacaktır. Diş hekimi, kalan bakterileri öldürmek ve daha fazla enfeksiyon riski yaratmamak adına bölmeye antimikrobiyal bir solüsyon da koyabilir. Alan iyice temizlendiğinde ve kurutulduktan sonra endodontist boşluğu dolduracaktır.

Birkaç hafta sonra, diş hekimi diş üstünde kalıcı bir taç ya da benzer bir restorasyon türü yerleştirerek tedaviyi bitirecektir. Doğal dişin durumuna bağlı olarak, diş hekiminin tacı veya restorasyonu daha dengeli hale getirmek için kök haznesinin içine küçük bir destek direğini yerleştirmesi gerekebilir.

Sıkca Sorulan Sorular;

Kanal Tedavisinin Aşamaları
İlk olarak lokal anestezi ile ilgili diş uyuşturulur. Bu sayede hastanın hiçbir ağrı hissetmemesi sağlanır. Ardından dişin köklerindeki sinir dokusu alınır ve kök kanallar temizlenir. Son aşama olarak da kök kanalları doku dostu kanal maddeleri ile doldurulur.

Özetle:

Anesteziden sonra çürük alan temizlenir ve dişin özüne ulaşılır. Ardından hastalıklı yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir. Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekli durumlarda bazı ilaçlar kullanılarak iyileşmenin hızlandırılması sağlanabilir.

Seanslar arasında dişin iyileşme sürecine kadar geçici dolgu maddesi ile dişin üzeri kapatılır. Ardından enfeksiyonun durduğu anlaşıldıktan sonra kanal içerisine özel bir dolgu maddesi uygulanır ve kök uca kadar doldurulur. Çeşitli durumlarda farklı seanslar uygulanmasına gerek kalmaz ve tek seansta tamamlanır. Bu adımları 7 aşamada özetlemek mümkün:

Dişin ve çevre dokuların bölgesel anestezi ile uyuşturulması,
Dişin çevre dokulardan izole edilmesi,
Kök kanallarına giriş için endodontik kavitenin hazırlanması,
Kök kanalında çalışma uzunluğunun saptanması,
Kök kanalı boşluğunun yeniden şekillendirilmesi,
Kök kanalı boşluğunun temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi,
Kök kanallarının sızdırmaz bir şekilde doldurulması.
Kanal tedavisinde en az 2 adet radyografi alınmaktadır. Çeşitli durumlarda bu sayının artması mümkündür. Dişin canlılığını kaybettiği durumlarda ise, kanal tedavisi uygulanırken dişin şekillendirilmesi ve temizlenmesi ile beraber kök kanallarına antiseptik bir madde uygulanmasıyla işlem tamamlanır.

Kanal Tedavisi Nezaman Yapılmalı

Şayet dişin sinirine kadar ilerlemiş çürükler varsa,
Travmalar sebebiyle dişin sinirini de içine almış kırıklar oluşmuşsa,
İlerlemiş diş eti hastalıklarında,
Dişlerde ileri derecede aşınma sebebiyle meydana gelmiş hassasiyetin yok edilmesinde,
Yüksek uygulanmış dolgu veya protezler de kanal tedavisi yapılması gerekir.

Neden Gerekli ?
Mevcut çürükler, daha önceden hatalı şekilde yapılmış olan dolgular ya da kuron protezleri (kaplamalar) altında tekrar eden çürükler durumlarında kanal tedavisi uygulanabilir. Bunun dışında; dişlere dolgu veya kuron yapılması ardından kişinin şikayetlerinin geçmemesi, darbe neticesinde dişlerde meydana gelen kuron/kök kırıkları, hastanın çiğneme alışkanlıkları ya da diş gıcırdatma gibi işlev dışı hareketler neticesinde diş pulpalarının hasar görmesi gibi durumlarda kanal tedavisi uygulanabilir. Bunun dışında şayet kişinin ilerlemiş diş eti hastalıkları mevcut ise, pulpa hasarı söz konusu ise kanal tedavisi uygulanabilir.

Tedavi edilmemiş olan çürükler pulpa enfeksiyonuna yol açabilir. Diş minesi ve dentin çürük sebebiyle kök kanalına kadar madde kaybı yaşar ve çürük sebebiyle meydana gelen bakteri pulpada enfeksiyon oluşumuna yol açar.

Dişin iç alanında yer alan bu enfeksiyonlar için antibiyotikler sonuç almada ne yazık ki etkili değildir. Bu enfeksiyon iltihaplanmaya yol açar ve iltihaplanma da kanın dişe ulaşmasına engel teşkil eder. Bu sebeple de antibiyotiklerin kan dolaşımı aracılığıyla enfeksiyona ulaşmaları daha zor hale gelir. Kanın pulpaya ulaşması güçleştikçe pulpanın kendi kendini iyileştirmesi de imkansızlaşır.

Dişte meydana gelen kırılmalar; çatlama, travma ya da bir ya da birden fazla yapılmış dolgular gibi derin restoratif uygulamalar belirli bir süre ardından pulpaya hasar verir. Bunun dışında diş için uygulanmış olan herhangi bir işlem de pulpaya hasar verebilmektedir. Kuron uygulanacak hastalar uygulamadan önce diş kökü için kanal tedavisine gereksinim duyabilir.