Dil Seçiniz
WhatsApp

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu

Diş dolgusu; çürüyen dişlerin temizlenmesi sonrasında oluşan boşluğa yapılan dolgudur. Çürümeye başlayan bir dişi kurtarmanın ilk yolu çürüğü temizlemektir. Temizlenen çürük sonrası oluşan boşluğa, dişin işlevlerini yerine getirebilmesi için diş dolgusu yapılır. Dolgu için kullanılan jeller kendi başlarına dişte tutunamaz. Bu sebeple diş hekimleri, diş boşluğu kısmında oyuklu çalışmalar yaparak, dolgunun daha sağlam şekilde durması için çalışmalar yapar.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Herhangi bir diş tedavisinden sonra, ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, hijyen açısından uygun davranmak tedavi için oldukça önemlidir. Dolgu yapıldıktan sonra da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur.

DİŞ DOLGUSUNA NEDEN OLAN NEDİR ?
Yetersiz diş bakımı ve temizliği dişlerin zamanla deforme olmasına ve çürümesine neden olmaktadır. Çürüyen ve deforme olan diş işlevini yerine getiremez duruma gelerek dayanılmaz diş ağrılarına neden olabilir. Diş ağrılarının yanı sıra kötü görünüm ise cabasıdır.Dişlerin arasında kalan yemek kalıntıları ve bakteriler zamanla dişlerde birikir ve çürük oluşmasına neden olur. İnsan organizmasının aynası olarak kabul edilen dişler sağlıksız beslenme ve yetersiz bakımın yanı sıra çeşitli hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelebilir.

DİŞ DOLGUSU NEDİR ?
Genellikle diş muayenesi sırasında fark edilen diş çürükleri zamanında müdahale edilmezse çürük diş köküne kadar yayılır ve dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Çürümeye başlayan dişe bir an önce müdahale edilerek diş kayıplarının yanı sıra dayanılmaz ağrıların meydana gelmesi de önlenir. Çürümüş dişler için çürük alanlar temizlenir ve bu bölüm özel dolgu malzemeleri ile doldurulur. Böylece dişin çürük bölümü temizlenerek sağlıklı bir şekilde işlevini devam ettirmesi sağlanır.

KULLANILAN DOLGU MALZEMELERİ ?
AmalgamMetalDolgular : Çok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir; fakat görünümü estetik değildir. İçinde % 70 gümüş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.

Diş RengindekiPorselen, Simanlar, KompozitlerDolgular : Estetik dolgu maddeleridir (bonding); fakat amalgam kadar dirençli değillerdir. En çok ön dişlerde kullanılırlar.

İnlaylar : İnlaylar döküm, dolgulardır. Dolgu için şekillendirilmiş oyuğun (kavite) ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvarda altın veya porselenden hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Özel teknik ve çok hassas çalışma gerektirirler.